SÅDAN HÅNDTERER DU EN LÆKAGE ELLER OVERSVØMMELSE I HJEMMET

En vandlækage i hjemmet kan være ødelæggende og resultere i store vandskader, som kræver megen tid til oprydnings- og renoveringsarbejde. Her er, hvad du skal gøre, hvis du har haft en vandlækage derhjemme - og råd til hvordan du undgår lækager i fremtiden.

Luk for vandet. Det første du skal gøre, for at lækagen ikke bliver værre, er at lukke for din vandforsyning. Stophanen eller stopventilen er ofte placeret i køkkenet eller i badeværelse og kan lukke for hele vandforsyningen i dit hjem øjeblikkeligt. Lækagen stammer muligvis fra en isoleret kilde, for eksempel din opvaskemaskine eller vaskemaskine. Vandhaner og toiletter skal gerne have en separat ventil på slangen eller røret, som kan lukke for vandet ved at dreje den med urets retning. Hvis lækagen har medført et større udslip af vand i dit hjem, skal du også slukke for strømmen og din gasforsyning - forudsat at du kan gøre det sikkert.

Identificér kilden. En vandlækage i hjemmet kan komme fra mange forskellige kilder. Derfor kan det være svært at gennemskue, hvor vandet kommer fra. Foruden rør der lækker, kan vandet også stamme fra en dårlig eller mangelfuld tætning i brusebadet, et utæt tag eller endda en utæthed hos naboen.

Fjern vandet. Det er vigtigt at få fjernet det stillestående vand fra lækagen hurtigst muligt. Jo længere vandet befinder sig i dit hjem, desto større vil vandskaden blive. Har du haft en større oversvømmelse bliver du muligvis nødt til at leje en pumpe, som du kan placere på det laveste område for oversvømmelsen. Har du haft en mindre oversvømmelse, kan du oftest nøjes med at benytte en våd/tør-støvsuger.

Begynd at affugte. Skimmelsvamp og og mug begynder at udvikle sig indenfor 24-48 timer efter en oversvømmelse, så påbegynd affugtningsprocessen hurtigst muligt for at minimere vandskaderne. Sørg for at indbo og stikkontakter lufttørrer helt og fjern alle møbler og tæpper fra området. Åbn vinduerne for at minimere fugten. Tjek også væggene. Gipsvægge og andre materialer, som har taget skade, skal fjernes og erstattes. Har du haft en større oversvømmelse skal du herefter anskaffe dig en affugter, som kan opfange fugten i rummet. Husk at lukke for vinduerne, inden du tænder for affugteren.

Beskyt dit hjem mod fremtidige lækager. Når oprydningsarbejdet er overstået og vandskaden er udbedret, vil du måske gerne sikre dig og dit hjem mod lækager i fremtiden. Ligesom mange vælger at tjekke deres vandrør og tager ekstra forbehold i de kolde måneder for at undgå frostsprængte vandrør, vælger mange også at investere i et vandsikkerhedssystem. Et sådant system giver dig ro i maven, da du kan overvåge luftfugtigheden i dit hjem og identificére lækager øjeblikkeligt. Et system, som registrerer lækager, kan advare og fortælle dig, hvor lækagen er lokaliseret. Samtidig kan systemet lukke for vandet automatisk. På den måde undgår du vandlækager, før de opstår og medfører skader.

Læs mere om GROHE Sense vandsikkerhedssystem