Planlægning af en effektiv arbejdsplads

Køkkenet er det centrale mødested i enhver familie. Her spiser man morgenmad eller slapper af med vennerne, og køkkenets design skal derfor kunne opfylde mange forskellige behov. Før du begynder at planlægge, skal du overveje alle de arbejdsopgaver og aktiviteter, du gerne vil kunne bruge rummet til. Derefter skal du afsætte et område til hver af disse aktiviteter.

Veris køkkenarmatur

Køkkenets indretning

Både køkkenets størrelse og form er vigtige faktorer når du skal udnytte rummet bedst muligt. De primære aktivitetszoner: vask, komfur eller kogeplade og et klargørings-/ serveringsområde bør placeres inden for en trekant og i et område, der ikke forstyrres af trafik. Dette kaldes ofte arbejdstrekanten og er den mest effektive måde at planlægge et køkken på, da denne indretning minimerer den tid, der bruges på at gå mellem områderne. Det kan være, at du bliver nødt til flytte nogle af tilslutningsstederne til f.eks. vand, elektricitet og vandrør i dette område for at skabe den optimale indretning.

Placering af de vigtigste elementer
Ideelt bør der være et arbejdsområde på hver side af vask og komfur/kogeplade. En kogeø giver køkkenet et professionelt præg. Hvis du foretrækker indbygning af hårde hvidevarer, kan du f.eks. overveje at placere en enkelt ovn eller dobbeltovn i et højskab, da det er nemmere og mere praktisk at bruge ovnen i denne højde. Husk at hårde hvidevarer der åbnes udad som f.eks. ovne og opvaskemaskiner kræver ekstra plads foran dem, så de er nemme at komme til. Placer opvaskemaskinen tæt på vasken, så du nemt kan skylle tallerkener m.v. af før det sættes i opvaskemaskinen.

Veris køkkenarmatur
K7 Sink mixer

Stil og design

Overvej engang hvor meget opbevaringsplads du har brug for til mad, køkkengrej, service og køkkenapparater. Placer derfor brede grydeskuffer mellem vask og komfur, og sørg for, at der er god bordplads til toaster og andre køkkenapparater der bruges hyppigt. Overskabe får ofte et lille køkken til at se mindre ud, så overvej isætte skabe med glaslåger der giver mere lethed, eller kombiner overskabe med åbne hylder. Høje rulleskuffer til opbevaring af madvarer er populære. De er nemme at åbne, så man hurtigt kan få fat i det, man skal bruge. Mellemhøje og helt høje elementer kan bruges til indbygning af hårde hvidevarer, eller de kan bruges til ekstra opbevaringsplads.

Køkkenet som spiserum
Åbent køkken- og spiseområde er populære. Hvis der er plads, kan en ø eller halvø adskille arbejdsområdet fra spiseområdet, og hvis man bruger et andet bordplademateriale her, kan man skabe ekstra effekt og danne en tydelig opdeling mellem de to områder. Det er også et godt sted at placere en morgenmadsbuffet ved en uformel sammenkomst og eventuelt en ekstra køkkenvask.

K7 professionel køkkenarmatur

Anbefalede produktserier

K7

Minta Touch

Zedra Touch

Zedra

Zedra