REGLER TIL KØKKENHYGIEJNEN

Køkkenet er midtpunktet for vores samvær. Her laver familien mad sammen, her tilbereder man søndagsbrunchen til inviterede gæster. Samtidig er køkkenet dog også et ideelt sted for sygdomsfremkaldende mikroorganismer.¹ For at undgå madforgiftninger er der en række hygiejneregler, man skal overholde. Med et par simple tips kan du holde køkkenet og køkkenudstyret rent og hygiejnisk.

Fra høsten på marken, over transporten og indkøbet i supermarkedet til opbevaringen hjemme: Inden fødevarerne lander på tallerkenen, tilbagelægger de en lang vej. Det er klart, at alle mulige mikroorganismer slår sig ned her. Bakterier, svampe, vira og parasitter ligger ikke alene dårligt i maven, konstaterer det tyske fødevare- og landbrugsministerium, Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (BEL), men – som de advarer: Nogle gange udløser disse mikroorganismer en ubehagelig fødevareinfektion og i værste fald en farlig madforgiftning.² At indkøbe friske fødevarer og opbevare dem korrekt er vigtige punkter i dette kredsløb, hvilket vores bidrag til fødevarehygiejne handler om.

Yderligere informationer om temaet køkkenhygiejne fås i form af digitale publikationer hos Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft på bmel.de.

REGLER TIL HYGIEJNE I KØKKENET

Hygiejneregler forhindrer, at mikroorganismer i køkkenet risikerer at havne i den serverede mad og blive overført fra menneske til menneske. Det tyske forbundsinstitut for risikovurdering, Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR)³ , samt det tyske forbundskontor for forbrugerbeskyttelse og fødevaresikkerhed, Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL)4, henviser til følgende hygiejneregler i køkkenet:

Rent køkkengrej og rene køkkenborde: Rengør alle benyttede redskaber, bestik, service, skærebrædder samt køkkenbordet straks efter madlavningen.

Vask op med varmt vand: Til opvask i hånden bør du anvende rent og varmt vand fra hanen samt opvaskemiddel. Endnu bedre er det at rengøre ved mindst 60 °C i opvaskemaskinen.

Rengøringsredskaber: Udskift svampe og klude regelmæssigt, for i et fugtigt miljø formerer bakterierne sig hurtigt. Rengøringsbørster er derfor mere praktiske end svampe. Til køkkengulve og arbejdsområdet bør du anvende forskelligt rengøringstilbehør.

Viskestykker: Viskestykker har oftere brug for en vask i vaskemaskine ved 60 °C. Desuden tørrer klude bedre, når de er foldet ud. Rester af stærkt bakteriebelastede fødevarer, såsom råt kød, bør til gengæld tørres væk med engangspapir (f.eks. køkkenpapir).

Affald: Da alle snavsede fødevarerester lander i affaldsbeholderen, bør den jævnligt tømmes og rengøres en gang om ugen.

Køleskab: Heller ikke lave temperaturer standser mikroorganismerne her. Derfor skal køleskabet fra tid til anden rengøres indvendigt. Hvis der er skimmel, skal der reageres med det samme.

Husdyr og skadedyr: Det er bedste at holde husdyrene ude af køkkenet. Undersøg desuden køkkenet for insekter, mus og andre ubudne gæster, da disse overfører sygdomsfremkaldende mikroorganismer og elsker fødevarer. Desværre stoppes de heller ikke af rene køkkener.

Regelmæssig vask af hænderne: Hvad enten det er, når køkkenbordet er blevet tørret af eller opvaskemaskinen fyldt: Vask altid dine hænder grundigt efter arbejdet.

Komplet rengøring: Også indstillingsknapperne på komfuret og håndtagene på køleskabet og køkkendøren samt opvaskemaskinen, beholdere, skuffer og armaturer tiltrækker bakterier.

Our GROHE tip: Køkkenarmaturer med et greb er mere hygiejniske. Endnu mere sikre er sensorstyrede vandhaner, eftersom det ikke kræver berøring at betjene dem. I vores katalog finder du et udvalg af disse vedligeholdelsesnemme armaturer.

Kilder:

¹ BZgA
² BMEL
³ BfR
BVL

Tilbage