Forebyggelse af sygdom: Sådan vasker du dine hænder korrekt

Ifølge Robert Koch Institute (RKI) beskytter en ordentlig håndvask kroppen mod bakterier, vira og svamp.¹ Hvad enten vi er på indkøbstur, opholder os i bussen eller laver mad, bruger vi konstant vores hænder. I løbet af dagen berører vi utallige genstande, hvilket betyder, at vi ikke helt kan undgå at samle bakterier op. Men en regelmæssig håndvask bidrager til at forhindre, at patogener overføres fra person til person. Men hvordan vasker du hænder korrekt? Og hvordan lærer du dine børn at gøre det?

DERFOR BESKYTTER HÅNDVASK DIN SUNDHED

Uanset om du trykker på ”Åbn døren”-knappen i bussen, klapper naboens hund, tilbereder fisk eller går på toilettet: Overalt er der bakterier, der kan blive overført til dine hænder. Epidemiologer hos RKI har fastslået dette gennem adskillige studier.² Disse bakterier bliver problematiske, hvis du kommer til at røre dit ansigt, gnide dine øjne eller tager noget mad i munden. Patogener kan hurtigt trænge ind i kroppen via slimhinderne og gøre skade på dit helbred. Det kan medføre diarre, forkølelse eller alvorlig influenza.

Ifølge RKI er det ikke alle, der har et immunforsvar, der succesfuldt kan bekæmpe disse patogener. Derfor lyder advarslen fra lægerne: Disse bakterier kan være farlige for små børn, de ældre og mennesker, der i forvejen er syge. Hver dag står vi i mange situationer, hvor vi kommer i kontakt med dem. Bakterier bliver således siddende på dagligdags-genstande og overføres til mennesker, når de berøres. Du kan bryde denne onde cirkel ved at vaske dine hænder regelmæssigt, da det reducerer antallet af bakterier signifikant. Ifølge BZgA (det tyske center for sundhedsuddannelse) har adskillige studier allerede dokumenteret denne effekt.

VASK DINE HÆNDER - TRIN FOR TRIN

Du vil kun kunne standse bakterierne, hvis du vasker dine hænder ordentligt i stedet for at lade et par dråber vand ramme dem. Grundig håndvask lyder mere kompliceret, end det er. Når du har gjort det nogle gange, går det automatisk. BZgA anbefaler, at du gør følgende:

Trin 1: Gør dine hænder ordentligt våde under rindende vand. Vælg en vandtemperatur, der er behagelig for dig. Ifølge hygiejneeksperter påvirker temperaturen ikke, hvor rene dine hænder bliver.

Trin 2: Du kan kun vaske dine hænder grundigt, hvis du anvender sæbe – en pointe, som hygiejneeksperter har understreget igen og igen. Når du bruger flydende sæbe, er en klat på størrelse med en hasselnød generelt tilstrækkeligt. Det er vigtigt, at sæben fordeles jævnt hen over dine hænder. Gnid sæben ind i dine håndflader og håndryggen. Glem ikke mellemrummet mellem dine fingre og fingerspidserne og tommelfingrene. Hvis dine negle er synligt beskidte, er det en god idé at anvende en ren neglebørste til at få alt skidtet ud.

Trin 3: Gnid og massér blidt sæben ind, indtil den skummer. Undersøgelser har påvist, at tiden spiller en afgørende rolle, så brug mindst 20 til 30 sekunder på at vaske dine hænder, da du skal sikre, at du ikke har glemt nogen dele. Også sundhedsfagligt personale overholder denne tid, når de vasker deres hænder. Du skal bruge mere tid, hvis dine hænder er synligt snavsede, f.eks. efter have- eller rengøringsarbejde.

Trin 4: Fjern endelig alle sæberester ved at skylle dine hænder under rindende vand. Prøv at undgå at røre vandhanen med dine hænder, når du lukker for den efter at have vasket dine hænder. Årsagen er, at bakterierne, du overførte til hanen, da du åbnede den, stadig kan være der. Det anbefales generelt at gøre det på samme måde som læger og sygeplejersker – de foretrækker at anvende et håndklæde eller deres albue til at lukke for hanen.

Trin 5: Tør dine hænder omhyggeligt. Det er videnskabeligt bevist, at tørring af dine hænder fjerner bakterier, der har sat sig fast. Desuden elsker bakterier og svampesporer fugtige omgivelser. Derfor hjælper det at duppe stederne mellem dine fingre tørre. Hav dit eget håndklæde til det formål på dit badeværelse. For så vidt angår offentlige toiletter, har hygiejneinspektører fundet ud af, at det er bedre at anvende engangshåndklæder eller -servietter end håndklæder, der allerede er blevet benyttet af adskillige personer.

Tip: Foretrækker du at se en videogennemgang af, hvordan du opnår optimal hygiejne, når du vasker hænder? Så kan du se en video på NHS’ hjemmeside.

Unik brugervenlighed

  • Berøringsfrie armaturer med pålidelige sensorer.
  • Vandstrålen aktiveres med håndbevægelse.
  • Vandbesparende da kun den påkrævede mængde vand lukkes ud.
Oplev mere

Innovativ teknologi

  • Automatisk skyl forhindrer stagnerende vand i rør.
  • Minimalt dødt område i armaturet forhindrer bakterievækst.
  • Termisk desinfektion til at bekæmpe bakterier, legionellabakterier og andre mikrober.
Oplev mere

Kilder:

¹ Robert Koch Institut: Epidemiologisches Bulletin, 30. April 2012 / Nr. 17, S. 143f.
² Robert Koch Institut: Epidemiologisches Bulletin, 29. April 2013 / Nr. 18/19, S. 139.
Bundeszentrale für gesundheitliche Auzfklärung (BZgA): Broschüre "10 Hygienetipps", S. 5.
Robert Koch Institut: Epidemiologisches Bulletin, 29. April 2013 / Nr. 18/19, S. 166.

Tilbage