Alt du skal vide inden du renoverer dit badeværelse

Drømmer du om et funklende nyt badeværelse, der er indrettet lige efter dit hoved – eller kunne du måske bare godt tænke dig at shine dit gamle badeværelse op med pæne fliser og nye armaturer? Uanset hvor meget eller hvor lidt, der skal gøres, så kan du her få overblik over, hvad du bør vide, inden du går i gang.

En renovering af dit badeværelse kan hurtigt blive et omfattende projekt, der stiller store krav til både tålmodighed og pengepung. Dels kan det vise sig, at din drøm om det perfekte badeværelse for eksempel kræver, at der skal flyttes rundt på dine vand- og elinstallationer. Dels er der adskillige love og regler, som du skal huske at skele til, før du giver dig i kast med at bryde ned og bygge nyt.

Så hvad bør du først og fremmest tage stilling til, inden du kontakter en fagperson, der kan hjælpe dig videre mod det perfekte badeværelse? Det simple svar er: Så meget som muligt. Det fortæller Jonas W. Jensen, indehaver af VVS Kraft Danmark og mangeårig servicepartner hos GROHE.

”Det er ikke sådan, at alting skal være stensat, men du skal i hvert fald have gjort dig nogle konkrete tanker om, hvordan det færdige badeværelse skal se ud – og det må gerne være ned til detaljen, så du kan svare så fyldestgørende som muligt, når entreprenøren, VVS’eren, mureren eller elektrikeren spørger, hvad der skal laves,” siger Jonas W. Jensen.

Billeder: byggemadsen

FØR

EFTER

Læg et budget – og læg så lidt til

Uanset om dit badeværelse skal have et lille ansigtsløft eller den helt store tur, så bør du på forhånd gøre dig klart, hvor mange penge du vil bruge på projektet. Badeværelset er typisk dét rum i boligen, som er dyrest at ombygge per kvadratmeter, så en gennemgribende renovering kan godt blive en bekostelig affære.

Ifølge Jonas W. Jensen er det af samme årsag en god idé, hvis du på forhånd beslutter dig for, hvad du vil spendere på dit nye badeværelse, så en fagperson bedre kan rådgive dig om dine muligheder.

”Jeg har lavet badeværelser til 30.000 kroner, men jeg har også lavet badeværelser til en halv million. Prisen på en renovering kan variere enormt meget, og den kommer selvfølgelig også an på, hvor meget du selv ønsker at bruge,” siger han.

Inden du går i gang med at flytte toilettet eller rykke fliser op, bør du derfor lægge et budget, som kan danne den økonomiske ramme for din badeværelsesrenovering. I budgettet opstiller du alle tænkelige udgifter og omkostninger forbundet med renoveringen. I starten vil dit budget typisk være baseret på overslagspriser og estimater, men det vil stille og rolig blive mere detaljeret, i takt med, at du får indhentet tilbud og gode råd fra forskellige aktører.

Et realistisk badeværelsesbudget bør desuden indeholde en buffer på 10-15 procent af totalbeløbet, så der er plads til uforudsete omkostninger. På den måde ender din drøm om et flot badeværelse ikke med, at du må leve af havregrød i flere uger. Husk desuden, at det i byggebranchen er meget normalt at oplyse priser uden moms.

Tag udgangspunkt i det eksisterende og søg inspiration

Et nyt badeværelse starter ofte med en drøm – men hvad nu, hvis drømmen ikke er særlig konkret? Måske er du bare træt af dit gamle badeværelse og længes efter noget pænere, uden at have tænkt tanken til ende. Imidlertid kan der være mange ting, du skal tage stilling til, alt efter om dit badeværelse skal totalrenoveres, delrenoveres eller blot shines en smule op.

”Skal stikkontakterne for eksempel være det samme sted? Hvis du vil have en ny brusekabine, hvor stor skal den så være? Hvilke forudsætninger eksisterer der allerede i rummet, såsom vinduesplacering, og hvordan spiller de sammen med det badeværelse, du forestiller dig? Det er værd at tænke over småtingene, for ellers kan der opstå situationer undervejs, som kan gøre renoveringen unødigt besværlig,” siger Jonas W. Jensen.

Hvis du føler dig helt på bar bund, kan det være en god hjælp at tage udgangspunkt i dit nuværende badeværelse. Er der elementer ved indretningen, du godt kan lide og derfor gerne vil beholde? Hvad skal genbruges, hvad skal væk? Skal vandinstallationerne blive, hvor de er, eller skal de flyttes? Ved at basere dine overvejelser på dét rum, som allerede eksisterer, kan du komme godt fra start.

Du kan også søge inspiration til dit badeværelse udefra. Hos GROHE har vi skabt et lille univers af input og idéer, hvor du kan sortere og plukke fra, som du lyster. Du kan også gå på opdagelse i bøger, blade eller indretningsmagasiner – men hav samtidig i baghovedet, at trends og tendenser hurtigt kan ændre sig. Jo mere klassisk og tidløst dit badeværelse er, des mindre er risikoen for, at du hurtigt bliver træt af det.

Billeder: byggemadsen

Få styr på anmeldelser og tilladelser

Skal du have tilladelse til at renovere dit badeværelse? Det kommer an på, hvordan du bor. Reglerne for, hvornår du skal have byggetilladelse eller sende en anmeldelse til kommunen, er nemlig ikke de samme, alt efter om du bor i hus eller lejlighed, fortæller Jonas W. Jensen.

”Hvis du bor i hus, skal du som udgangspunkt kun have en byggetilladelse, hvis du etablerer et helt nyt rum. Hvis du blot udvider dit eksisterende badeværelse eller flytter det til et andet rum i huset, så skal du typisk ikke have en tilladelse. I lejlighed er reglerne noget anderledes – her skal du næsten altid have en tilladelse og anmelde det til kommunen, uanset hvad du skal have lavet,” siger han.

Reglerne kan desuden variere en smule fra kommune til kommune, så grundlæggende er det altid en god idé at henvende dig til din egen kommune, hvis du er i tvivl.

Endelig er der BBR-registret. Når renoveringen er færdig, skal du som boligejer huske at oplyse diverse ændringer og forbedringer – store som små – til Bygnings- og Boligregistret, så det er opdateret i forhold til standen og udviklingen af din bolig.

Hvornår skal du bruge en byggerådgiver- eller leder?

Hvis du ikke ligefrem er den store gør-det-selv-type, så kan det være svært at gennemskue, om dét, som el-installatøren, indretningsarkitekten eller mureren foreslår, nu også er den bedste løsning for dig og dit badeværelsesprojekt.

I sådanne tilfælde kan du muligvis have gavn af en byggerådgiver- eller leder – en professionel allieret, som kan samle de løse ender og få øje på de huller, du ikke selv kan se. Jonas W. Jensen understreger dog, at det langt fra altid er nødvendigt med en byggerådgiver, når du renoverer badeværelse.

”Hvis du ikke selv har erfaring med renoveringer eller byggeprojekter fra tidligere, så er det ikke nødvendigvis en dårlig idé at hyre en byggerådgiver. Tit og ofte vælger folk dog i stedet at involvere en ven, et familiemedlem eller en anden bekendt, som har forstand på badeværelsesrenovationer. Det er i virkeligheden meget op til dig selv og kommer an på, om du foretrækker at have en fagperson med inde over, som du har særlig tillid til,” siger han.

Det er primært, hvis dit badeværelse skal totalrenoveres, eller hvis du skal bygge et helt nyt badeværelsesrum, at det kan være tilrådeligt at hyre en byggerådgiver. Som udgangspunkt er det dog noget, du selv bestemmer.

Billede: Mathieu Stern, Unsplash

Gør-det-selv eller professionelt udført?

Det kan også være, at du er typen, som har hænderne ualmindeligt godt skruet på, og som er vant til at kaste sig ud i diverse renoveringsprojekter på egen hånd. Imidlertid er der grænser for, hvad du selv må stå for, når det gælder badeværelsesrenovationer.

”Som tommelfingerregel gælder, at du gerne selv må lave alt det overfladiske, såsom at male eller sætte fliser op – det vil sige renoveringsarbejde, der ikke har noget med strøm eller vand at gøre. Så snart det involverer VVS- eller strøminstallationerne, skal du til gengæld have en autoriseret professionel til at gøre det for dig,” siger Jonas W. Jensen.

Det skal dog for god ordens skyld nævnes, at du gerne selv må skifte afbrydere og stikkontakter, hvis der er under 250 volt i ledningerne. Hvis du for eksempel beslutter dig for, at du selv vil skifte fliser, skal du desuden være opmærksom på, at der er regler, som skal overholdes, når du laver gulv eller vægge i dit badeværelse. Blandt andet gælder følgende:

  • Er badeværelsesgulvet mindre end 3,25 m2 eller har en bredde på 1,3 m eller derunder, så er hele badeværelset defineret som vådrum. Det betyder, at alle vægoverflader skal være vandtætte.
  • Er badeværelsesgulvet over 3,25 m2 eller bredere end 1,3 m, så er det kun badeværelsesgulvet samt 10 cm op ad væggen, der skal være vandtæt.

Billeder: byggemadsen

Hvad koster en renovering af badeværelse?

Det ville uden tvivl være rart, hvis vi kunne fortælle dig her og nu, hvad du cirka kan regne med at skulle betale for at få dit badeværelse sat i stand. Imidlertid fortæller Jonas W. Jensen, at priserne på en badeværelsesrenovering kan svinge så meget, at det ikke giver mening at tale om gennemsnitspriser, så længe du ikke har haft én eller flere professionelle til at kigge forbi.

Hvis du virkelig gerne vil have en nogenlunde idé om, hvad dit drømmebadeværelse koster, inden du begynder at indhente tilbud, så foreslår Jonas W. Jensen, at du i stedet konsulterer en ven eller et familiemedlem, som har lidt forstand på badeværelsesrenovering.

Lav en detaljeret køreplan

Det kan nemt udvikle sig til et omfattende projekt, når du vil renovere dit badeværelse – ikke mindst, hvis det er den helt store tur, du har i tankerne. Derfor er det absolut tilrådeligt, hvis du får udarbejdet en såkaldt køreplan, som kan fungere som den røde tråd igennem hele projektet. I køreplanen opstiller du alt, hvad der skal ske, fra start til slut – og ikke mindst hvornår.

Typisk kan du inddele din køreplan i tre hovedpunkter:

  • Planlægningsfasen, hvor du skal finde ud af, hvordan dit badeværelse skal se ud, hvor meget det må koste, hvor du indhenter rådgivning, priser og tilbud, og hvor du får styr på diverse regler, forsikringer og tilladelser.
  • Udføringsfasen, hvor du finder ud af, hvilke opgaver der skal udføres hvornår – f.eks. hvornår der skal laves gulv, lægges rør, trækkes strøm og lignende.
  • Den afsluttende fase, hvor dit nye badeværelse gennemgås for at finde eventuelle fejl og mangler, der skal ordnes.

Find alle elementer til dit drømmebadeværelse her

Hos GROHE har vi mange års erfaring med at hjælpe danskere med at opfylde drømmen om det perfekte badeværelse. Vi er verdens førende udbyder af sanitære løsninger, og vi er dedikeret til at bringe innovative produkter til markedet.

Hos os kan du finde elementer til drømmebadeværelset, der passer lige ind i din personlige stil og individuelle behov – og du kan mixe og matche uden at gå på kompromis med det sammenhængende udtryk.

Hvis du har spørgsmål til vores badeværelsesserier eller enkelte produkter, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os.

Læs også...

Guide: Nyt badeværelse? Find din stil her

Hvilken stil skal du vælge til dit badeværelse? Med hjælp fra indretningsarkitekt Marianne Fryland giver vi dig her inspiration til indretningen af dit nye badeværelse.

5 tips til indretningen af det lille badeværelse

Det kan være udfordrende at indrette et lille badeværelse. Læs med og lær mere om, hvordan du får mest muligt ud af kvadratmetrene.