TOILET DER LØBER – 5-TRINS GUIDE TIL HVORDAN DU REPARERER ET LØBENDE TOILET

Det mest typiske tegn på en ødelagt skylleventil er, at du kan høre, at vandet konstant løber i dit toilets cisterne (tanken over toiletkummen). Hvis du, som så mange før dig, står med en lækkende eller ødelagt skylleventil, undrer du dig måske over, hvad du gør nu. Heldigvis er det relativt nemt at udskifte skylleventilen med det rigtige værktøj og viden. Det er givetvis altid mest forsvarligt at hyre en professionel blikkenslager, hvis der er noget galt med dit toilet, men med denne 5-trins guide giver vi dig den grundlæggende viden om, hvordan du reparerer et løbende toilet.

FØR DU BEGYNDER AT REPARERE ET TOILET, DER LØBER

For ordentligt at kunne udskifte skylleventilen, er det en god idé at gøre sig bekendt med, hvilke forskellige dele en cisterne består af:

Skylleventil: En skylleventil kontrollerer genopfyldningen af cisternen, efter der er blevet skyllet ud i toilettet. Den er tilsluttet en vandtilførsel, et lille rør eller slangerør, som forbinder cisternen i bunden.

Flydebold (flyderen): En plastikbold, der justerer vandstanden i cisternen.

Ventilring: Hører til skylleventilen og sidder i bunden af cisternen.

Flappen: En slags klap, der ligger over ventilringen og er forbundet med skyllehåndtaget.

Skyllehåndtag: Håndtaget, der sidder udenpå cisternen, som løfter op i flappen og lader vandet i cisternen skylle ned i toiletkummen.

Overløbsrør: Et lige rør der sidder lodret midt i cisternen.

Påfyldningsventil: Den del, der regulerer åbningen og lukningen af vandtilførslen, når der skylles ud.

Der findes generelt to typer skylleventiler: Den ældre model har flydebolden fastgjort forenden af en metalstang, hvor den mere moderne model har en rørformet flyder, der indeni et andet rør hæver og sænker sig, og derved regulerer vandstanden i cisternen.

Hvis du har fået en god grund til at lære, hvordan du reparerer et løbende toilet, så er det muligvis på grund af en af disse årsager:

  • Ødelagt skylleventil
  • Skylleventilen lukker ikke ordentligt til
  • Flappen er slidt og skal udskiftes

REPARER SKYLLEVENTILEN

Hvis problemet er en ødelagt skylleventil, skal denne udskiftes. Når du tager ud og køber en ny ventil, er det afgørende, at du tager den ødelagte skylleventil med hen i butikken, så du er sikker på, at du får en identisk model med dig hjem. Det er vigtigt, at der hører en såkaldt vakuumafbryder med til din nye skylleventil. Den sørger for, at vandet fra toilettet ikke bliver skyllet tilbage i vandforsyningen, hvor vi har vores drikkevand.

Du skal bruge en skruenøgle, en flad skruetrækker og et tørt håndklæde eller en svamp, og så er du klar til at til at reparere dit toilet, der løber. Denne guide er til en skylleventil, hvor flydebolden og flapperen er en del af designet, hvilket er den mest almindelige.

  • Trin 1: Luk for vandtilførslen. Luk for vandet på den afspærringsventil, der enten sidder på væggen bag toilettet eller på et metalrør i gulvet. Hvis du ikke kan finde den, kan det være en idé at ringe til en blikkenslager. Finder du afspærringsventilen, kan du dreje den med hånden eller med skruenøglen, hvis den er for stram. Den skal drejes i urets retning. Du skal vente, til du kan høre, at vandet er stoppet med at løbe i toilettet.
  • Trin 2: Skyl ud i toilettet og fjern alt overskydende vand. Alt vand i cisternen skal nu skylles ud. Denne genopfyldes ikke længere automatisk, da vandtilførslen er slået fra. Overskydende vand tørres op med håndklædet eller svampen.
  • Trin 3: Begynd at løsne skylleventilen. Fjern de to gummibolte fra hver side af skylleventilen med skruetrækkeren. Husk at hold møtrikkerne under cisternen fast med skruenøglen, mens du løsner gummiboltene.
  • Trin 4: Udskift skylleventilen. Nu er du kommet til den vigtigste del af, hvordan du reparerer det løbende toilet. Fjern den gamle skylleventil, og indsæt den nye model over hullet til cisternen. Sørg for at overløbsrøret står ret op, så du nemt kan skubbe skylleventilen ned over røret. Sørg for at presse ventilen ned, indtil du hører et klik.
  • Trin 5: Åbn igen for vandtilførslen. Du har nu monteret den nye skylleventil og kan åbne for vandet igen. Drej afspærringsventilen mod uret, og cisternen fyldes op med vand. Du kan regulere vandstanden i cisternen på den nye skylleventil og tjekke, at det ikke lækker nogle steder. Det er muligt, at der skal strammes nogle møtrikker.

Der kan være andre grunde til, hvorfor du har et toilet, der løber. Den mest sandsynlige årsag er, at flappen inde i cisternen er slidt eller gået i stykker. I så fald skal flappen tages af overløbsrøret, og derefter adskilles kæden fra håndtaget. Fastgør den nye flap til røret og vedhæng igen kæden til håndtaget.

For fremtiden er det også værd at overveje det elegante GROHE BAU CERAMIC WC for et klassisk design eller GROHEs SOLIDO COMPACT 4-IN-1 SÆT for praktisk og enkel installation.