Sigter mod en verden uden spild - GROHE lancerer de første Cradle to Cradle certificerede® produkter

Producer-forbrug-smid ud: Sådan fungerer de fleste økonomiske processer i øjeblikket. Ressourcer udvindes for at skabe et produkt, som bortskaffes efter dets afslutning. Dette har ført til en omfattende ressourceudnyttelse, der reducerer resterne af knappe og værdifulde ressourcer i minuttet og samtidig skaber et globalt affaldsproblem. I Global Risikorapport 2021 fra World Economic Forum står der entydigt, at det er på tide at bekæmpe overforbrug af ressourcer: "Naturressourcekriserne", defineret som "et resultat af menneskelig overudnyttelse og/eller forkert forvaltning af kritiske naturressourcer", er rangeret som den femte "største risikopåvirkning" og forventes at blive en kritisk trussel inden for de næste 5-10 år [1].

Med affaldsgenbrug på 99 procent og brug af messing med genbrugsproportioner på op til 80 procent har GROHE gradvist bevæget sig mod en cirkulær økonomi i årevis. Men nu tager det globale brand det næste store skridt væk fra en lineær model mod cirkulær værdiskabelse ved at lancere fire bedst sælgende produkter som Cradle to Cradle certificerede® [2] varianter. Som en ekstra præstation opnåede GROHE guldniveauet med alle sine fire produkter, der blev indsendt til certificering. Efter at have skiftet til CO2-neutral produktion i april 2020 og udskiftet alle plastkomponenter i produktemballage med miljøvenlige alternativer i 2021, styrker det globale mærke igen sit engagement i en bæredygtig transformation.

Fra lineær til cirkulær - fremtidens økonomiske model

For at bryde denne nye vej inden for produktudvikling har GROHE samarbejdet med stærke partnere og trukket på det revolutionerende Cradle to Cradle® (C2C) designkoncept, som er blevet vigtigere for dem, der stræber efter en cirkulær økonomi. I modsætning til en lineær model sætter C2C-konceptet GROHE i stand til drastisk at reducere brugen af nye ressourcer: et produkt er designet og fremstillet med det formål at bruge dets komponenter i sin afslutningsfase til oprettelse af nye produkter.

C2C-konceptet er en tilgang til design af intelligente produkter, processer og systemer der tager hele livscyklussen i betragtning: Alle materialer forstås som næringsstoffer i lukkede biologiske eller tekniske cyklusser. Konceptet skelner mellem forbrugsvarer (f.eks. naturfibre eller vaskemiddel), som er bionedbrydelige, og serviceprodukter (f.eks. armaturer), der nedbrydes i deres originale materialer. Derfor kan ressourcer potentielt genbruges uendeligt, hvilket betyder, at C2C-metoden går langt ud over den konventionelle genbrug af produkter. Cradle to Cradle certificerede® produkter er således blevet vurderet baseret på deres anvendelse af miljøsikre, sunde og genanvendelige materialer.

"Der er en massiv mulighed for innovation i byggesektoren, da sektoren er ansvarlig for mere end 50 procent af det verdensomspændende materialeforbrug", sagde professor Dr. Michael Braungart, der udviklede C2C-designkonceptet sammen med William McDonough. "GROHE spiller en vigtig rolle for at skabe præcedens for, at cirkulæritet i sanitetsindustrien faktisk er mulig."

Vejen til Cradle to Cradle certificeringen®

GROHEs forskningslaboratorium i Hemer, Tyskland, spillede en afgørende rolle i Cradle to Cradle certificeringsprocessen og avancerede GROHEs rejse til sine første Cradle to Cradle certificerede produkter. ”For at opnå en certificering evalueres et produkt ud fra følgende fem kategorier: materielesundhed, genanvendelse af materialer, vedvarende energi, vandforvaltning og socialt ansvar. Hvert produkt betegnes derefter som et præstationsniveau”, siger Torsten Meier, Leader Research and Development Fittings LIXIL International. "Ved at evaluere alle komponenter kunne vi få yderligere indsigt i vores produkter, som vi vil bruge til kommende produktudviklinger."

Tre armaturer (GROHE BauEdge S-Size, GROHE Eurosmart S-Size, GROHE Eurosmart køkken) og GROHE Tempesta brusestangssættet er nu Cradle to Cradle certificeret på guldniveau. Desuden forstærkes den bæredygtige effekt af GROHE BauEdge og GROHE Eurosmart med SilkMove ES teknologi, hvor ES står for energy-saving. Teknologien forhindrer unødvendig brug af varmt vand ved kun at levere koldt vand når armaturets greb er i midterposition. På denne måde kan GROHEs SilkeMove ES teknologi bidrage til at reducere en bygnings CO2-fodaftryk - især vigtigt i lyset af, at kulstofemissioner fra bygninger og byggeri udgør næsten 40% af de globale kulstofemissioner [3].

”Guldniveau-certificering er en stærk validering af GROHEs engagement i at omdanne sine produkter og forretningsmodel fra lineær til cirkulær. Ved at bruge Cradle to Cradle certificeret produktstandard til at optimere armaturerne og brusestangssættets bæredygtighed etablerer GROHE et nyt benchmark inden for hygiejneindustrien for design og levering af produkter, der er sikre, cirkulære og ansvarligt fremstillet ”, siger Dr. Christina Raab, Vice President of Strategy and Development for Cradle to Cradle Products Innovation Institute.

Cirkulæritet er en lang rejse, og vi er helt i begyndelsen”, forklarer Thomas Fuhr, Leader Fittings LIXIL International og Co-CEO Grohe AG. ”Jeg er meget stolt over, at vi har nået disse fremragende resultater. Vores tre armaturer samt vores Tempesta brusesæt opnåede Cradle to Cradle guldcertificering®. Certificeringsprocessen er ekstremt krævende - den overvejer fremstillingsprocesser såvel som intern produktion - men gevinsterne er klare: en drastisk reduktion i forbruget af nye ressourcer. Det er vores forpligtelse at drive et tankegangsskifte i branchen. Cradle to Cradle Certified Product Standard giver os en ramme til at se anderledes på produkters livscyklus, så vi ser dem som værdifulde lagre af råvarer, og bestræber os på kun at bruge materialer, der ikke skader mennesker eller miljøet. Dette er den eneste måde at sikre et bedre liv for fremtidige generationer.

Den cirkulære rejse fortsætter

GROHE har taget et afgørende skridt på vejen mod en cirkulær fremtid ved at opnå sine første Cradle to Cradle certificerede® produkter, men rejsen fortsætter. Da installationer på badeværelset typisk har en lang livscyklus, løser GROHE, ved siden af at opnå certificeringer for yderligere produkter, allerede den næste udfordring ved at arbejde med tilbagetagelsesprocesser for kasserede C2C armaturer i fremtiden.

Find Cradle to Cradle faktabladet her.

"[1] Global Risikorapport, 2021, www3.weforum.org/docs/WEF_The_Global_Risks_Report_2021.pdf.

[2] Certificeret i henhold til Cradle to Cradle Certified Version 3.1. C2C certificeret produktstandard er verdens førende videnskabsbaserede og strenge mål for design og fremstilling af sikre, cirkulære og ansvarlige materialer og produkter. Find mere information her.

[3] Europa Kommissionen, 2020, https://ec.europa.eu/germany/news 20201014-renovierungswelle_de "

Opdag mere

Læs mere om Cradle to Cradle på GROHE X