Tips til at forebygge infektioner i hverdagen

Hygiejne og renlighed handler ikke kun om at føle sig ren og lækker. Det handler også om at beskytte sig mod overførsel af sygdomme via vira og bakterier.¹ Vi har samlet nogle tips om infektionskontrol og forebyggelse i hjemmet og i dagligdagen. Hvad kan du for eksempel gøre for at minimere risikoen for infektion i årets kolde måneder?

7 GODE VANER TIL BESKYTTELSE MOD SYGDOMME

Eksperterne kommer løbende med anbefalinger til, hvordan vi bør agere i den kolde årstid for at reducere risikoen for infektion:²

  • Det vigtigste overhovedet er at vaske hænderne regelmæssigt og grundigt. Det kan lyde enkelt, men der er en række ting, man skal holde sig for øje. Få mere at vide om dette her.
  • Tør fingrene grundigt efter vask, da vira og bakterier trives i fugtige miljøer.
  • Undgå at røre dit ansigt med uvaskede hænder.
  • Skyl frugt og grøntsager, før du spiser dem.
  • Skift til rene håndklæder, viskestykker og karklude regelmæssigt.
  • Host og nys i albuebøjningen eller brug et lommetørklæde og ikke hænderne - dette er en god foranstaltning til infektionskontrol.
  • Eksperterne anbefaler også, at du holder afstand til andre mennesker i den kolde årstid, især til personer, som åbenlyst er syge.

Vask hænder straks, når du kommer hjem

Når du kommer hjem efter at have været på indkøb, på arbejde eller i skole, er det første, du skal gøre at vaske dine hænder for at forhindre snavs og potentielle smittestoffer i at sprede sig fra dine hænder til andre overflader.³

Et godt råd fra GROHE: Du kan installere vandhaner med sensor i dit hjem, så du ikke behøver at røre ved vandhanen med beskidte hænder. Disse praktiske armaturer byder på mange fordele.

Rengør hyppigt overflader, som berøres ofte

Herudover anbefaler eksperterne, at du tørrer dørhåndtag, lyskontakter og vandhaner af regelmæssigt⁴ – f.eks. med rengøringsmidler eller et desinfektionsmiddel.

Minimer risikoen for infektion

Ifølge de officielle retningslinjer bør vi være mere opmærksomme på hygiejnen i husholdningen, især hvis der er familiemedlemmer, der er syge. Det er vigtigt at bruge hver sit håndklæde til at tørre hænderne i⁵, på samme måde som det er vigtigt at bruge engangslommetørklæder og smide dem ud efter brug.⁶

Infektionskontrol i køkkenet

Der findes også en lang række gode råd om, hvordan man undgår infektioner i køkkenet - forkølelse eller influenza er jo ikke den eneste sygdom, du kan få. Rådet for Bedre Hygiejne giver gode råd om køkkenhygiejne. Blandt mange andre ting anbefales det at være meget opmærksom på hygiejnen, især når vi tilbereder råt kød. For eksempel ved at bruge et specifikt spækbræt til udskæring af råt kød. Hertil kommer, at du aldrig må lade råt kød komme i kontakt med fødevarer, som du planlægger at spise rå.⁷

Det anbefales endvidere at rengøre hænder, alle overflader, knive og andre redskaber grundigt og øjeblikkeligt efter brug.⁸ Karklude og svampe skal altid skylles grundigt og hænges til tørre.⁹

VACCINATION SOM INFEKTIONSKONTROL

Ud over god hygiejne anbefaler eksperterne også vaccinationer som beskyttelse mod visse smitsomme sygdomme.¹⁵ Eksemplerne omfatter f.eks. den årlige influenzavaccination og andre almindeligt anbefalede vaccinationer som f.eks. difteri, mæslinger, fåresyge og kighoste.¹⁶

Det anerkendte tyske Robert Koch Institute og den danske Sundhedsstyrelse tilbyder omfattende oplysninger om vaccination. Ifølge disse er det at beskytte sig selv langt fra den eneste gode grund til at lade sig vaccinere. Det giver f.eks. også beskyttelse for de personer, som af helbredsmæssige årsager ikke kan vaccineres.¹⁷ Disse personer har ellers stor risiko for at blive smittet.

Vær ansvarlig: Flere oplysninger hos sst og Rådet for Bedre Hygiejne
Husk, infektionskontrol handler om at beskytte både dig selv og andre mod infektion. Dette gælder alle tiltag, der sigter på at forbygge infektion. Du kan finde yderligere oplysninger om beskyttelse mod smitsomme sygdomme på Sundhedsstyrelsens hjemmeside om dette emne: https://www.sst.dk/da/Viden/Smitsomme-sygdomme.

Unik brugervenlighed

  • Berøringsfrie armaturer med pålidelige sensorer.
  • Vandstrålen aktiveres med håndbevægelse.
  • Vandbesparende da kun den påkrævede mængde vand lukkes ud.
Oplev mere

Innovativ teknologi

  • Automatisk skyl forhindrer stagnerende vand i rør.
  • Minimalt dødt område i armaturet forhindrer bakterievækst.
  • Termisk desinfektion til at bekæmpe bakterier, legionellabakterier og andre mikrober.
Oplev mere

Kilder:

¹https://www.bzga.de/infomaterialien/impfungen-und-persoenlicher-infektionsschutz/hygiene/plakat-10-hygienetipps/
²https://www.bzga.de/infomaterialien/impfungen-und-persoenlicher-infektionsschutz/hygiene/plakat-10-hygienetipps/
³https://www.bzga.de/infomaterialien/impfungen-und-persoenlicher-infektionsschutz/hygiene/plakat-10-hygienetipps/
https://www.infektionsschutz.de/hygienetipps/toilettenhygiene.html
https://www.bzga.de/infomaterialien/impfungen-und-persoenlicher-infektionsschutz/hygiene/plakat-10-hygienetipps/
https://www.infektionsschutz.de/hygienetipps/hygiene-beim-husten-und-niesen.html
https://www.infektionsschutz.de/hygienetipps/kuechen-und-lebensmittelhygiene.html
https://www.infektionsschutz.de/hygienetipps/kuechen-und-lebensmittelhygiene.html
https://www.bzga.de/infomaterialien/impfungen-und-persoenlicher-infektionsschutz/hygiene/plakat-10-hygienetipps/
¹⁰https://www.infektionsschutz.de/infektionskrankheiten/erregerarten/bakterien.html
¹¹https://www.infektionsschutz.de/infektionskrankheiten/erregerarten/viren.html
¹²https://www.infektionsschutz.de/infektionskrankheiten/behandlungsmoeglichkeiten/antibiotika.html
¹³https://www.infektionsschutz.de/erregersteckbriefe/grippe-influenza.html
¹⁴https://www.infektionsschutz.de/hygienetipps/desinfektionsmittel.html
¹⁵https://www.impfen-info.de/wissenswertes.html; https://www.impfen-info.de/wissenswertes/schutz-vor-ansteckenden-krankheiten.html
¹⁶https://www.impfen-info.de/mediathek/infografiken.html
¹⁷https://www.impfen-info.de/wissenswertes/herdenimmunitaet.html

Tilbage