Simple hverdagstips til god hygiejne

Gode grundlæggende hygiejnevaner hjælper til at gøre det daglige samvær mere behageligt – hvad enten det drejer sig om normer for håndhygiejne, host og nys eller toiletbesøg. Ikke mindst de små men vigtige detaljer i hygiejnevanerne kan forhindre patogener såsom bakterier, vira og svamp i at blive overført fra person til person. Vi har samlet nogle tips til dig om god hygiejne i hverdagen.

VASK HÆNDER REGELMÆSSIGT

Vores hænder kommer i kontakt med utallige genstande i løbet af dagen, såsom dørhåndtag og håndskinner i den offentlige transport. Risikoen er, at folk med en forkølelse eller andre sygdomme kan have rørt ved disse genstande forinden. Så meget desto vigtigere er det, at vi afskærer disse veje til mulig smitte ved at vaske vores hænder regelmæssigt og grundigt i ca. 20 sekunder. Håndvask er kernen i daglig hygiejne – både for os selv og folk omkring os.

De britiske sundhedsmyndigheder NHS forklarer, at bakterier let kan overføres til genstande og andre personer via vores hænder. Men ved at vaske hænderne ordentligt fjernes skidt, vira og bakterier, hvilket hjælper med at forhindre sygdomme såsom influenza eller madforgiftning i at sprede sig til andre.

Derfor anbefaler NHS, at man altid vasker sine hænder:

 • når man kommer hjem
 • når man har været på toilettet eller skiftet en ble
 • når man har pudset næse, nyst eller hostet
 • når man har rørt ved dyr, også kæledyr, eller rengjort deres bure
 • før og efter håndtering af rå fødevarer
 • inden spisning eller håndtering af fødevarer
 • før og efter behandling af et (snit)sår

GROHE-tip: Sensorstyrede vandhaner er særligt nyttige. Med dem kan du vaske dine hænder uden at skulle berøre vandhanen med snavsede hænder. På den måde kan du bidrage til at forbedre hygiejnen på hele dit badeværelse.

Bemærk: Hvis du ikke har adgang til sæbe og vand, når du er ude, kan du også anvende desinficerende geleer. Selvom de ikke kan erstatte håndvask, kan de hjælpe dig med at opretholde en grundlæggende hygiejne.

VÆR OPMÆRKSOM PÅ NORMER FOR HOSTE OG NYS

Hvis du ikke føler dig rask, er det afgørende, at du ikke spreder bakterier eller vira. For at forhindre at smitte andre via dråbeinfektion anbefaler NHS, at du overholder følgende regler, når du hoster og nyser:

 • Dæk din mund og næse til med et lommetørklæde eller dit ærme (ikke dine hænder)
 • Smid omgående brugte papirlommetørklæder ud i en skraldespand
 • Vask dine hænder bagefter

HOLD AFSTAND

En anden vigtig hygiejneregel er at holde afstand til andre mennesker, når du eller en anden er syg. Hvis du bor sammen med eller passer en syg person, anbefaler NHS, at I prøver at holde 2 meters afstand til hinanden, vasker hænder regelmæssigt i mindst 20 sekunder og overholder de normer for hoste og nys, der er beskrevet ovenfor.

Det bedste at gøre, hvis du er syg, er at undgå at gå ud og i stedet holde dig i ro hjemme, indtil du har det bedre og ikke længere smitter.

VÆR OPMÆRKSOM PÅ HYGIEJNEN I HJEMMET

Hvad enten det gælder madlavning, rengøring, tøjvask eller pasning af kæledyr, er der også nogle regler for hygiejnen i husstanden, som bør følges. NHS anbefaler blandt andet, at du:

 • fokuserer din rengøring på bakteriefyldte steder (f.eks. i køkkenet og badeværelset) og rengør dem regelmæssigt efter brug
 • rengør badekar og vasker hyppigt og anvender desinfektionsmidler, hvis de har været benyttet af syge
 • bruger engangsservietter eller papirservietter så vidt muligt og vasker genanvendelige klude ved 60˚C (140˚F) eller desinficerer dem efter brug hver gang
 • sørger for, at overflader er rene, inden du laver mad og rengør dem igen straks efter brug
 • anvender separate skærebrædder til rå fødevarer (f.eks. råt kød) og mad, der ikke behøver tilberedning
 • vasker og tørrer dine hænder, når du har håndteret mad, såsom råt kød
 • vasker dine hænder, når du har rørt ved dyr, deres mad, legetøj, bure eller bakker

Hygiejne kendskab

Tips til rene hænder

Det at opretholde en god håndhygiejne er afgørende for at undgå overførsel af mikroorganismer. Det kan vores tips om hygiejne hjælpe dig med! Læs mere her.

Læs mere

Tips til at forebygge infektioner i hverdagen

Vi kan alle sammen gøre lidt mere for at beskytte os selv og andre mod infektioner. Brug disse tips til en dagligdag med infektionskontrol og forebyggelse.

Læs mere