Laird Hamilton: Om naturen, Project Zero og hans liv på et surfboard

Laird Hamilton anses som værende en af de bedste surfere i historien til at surfe på store bølger. Han har tacklet nogle af de mest gigantiske bølger i verden. Hvad er hans tilgang til sådanne fænomenale naturkræfter? ”Havet er mit hjem”, siger han enkelt.

Surfing på skærmen: shaken, not stirred

Hamilton blev født i San Francisco i 1964. Hans livsfilosofi er aldrig at lade en mulighed gå hans næse forbi. Denne tilgang er nu blevet foreviget i en dokumentar om hans liv, kaldet ”Take Every Wave”, der er instrueret af den Oscar-nominerede Rory Kennedy. Filmen følger hans liv gennem op- og nedture, og spoler tilbage til begyndelsen af hans karrierer og padler frem til i dag. Dokumentaren tager udgangspunkt i Hamiltons legendariske tur på ‘den tungeste bølge surfet på nogensinde’ ved det nådesløse Teahupo’o rev på Tahiti.

Det, der er særligt markant i filmen, er dens fyldestgørende skildring af surfergenren. Den fokuserer på, at præsentere et intimt billede af Laird og sin kone Gabrielle Reece, som er en professionel volleyballspiller og model. Det er ikke længere fremmed for Laird Hamilton at være foran kameraet. Hverken når han på sit surfboard former hvide spor i de glinsende blå bølger, eller når han befinder sig på landjorden. Som 16-årig blev Laird Hamilton spottet som værende modelpotentiale og det førte til fotoshoots for det italienske Men’s Vogue og en oplevelse foran kameraet sammen med Brooke Shields. Han har også medvirket i en række film, både som ham selv i dokumentaren ’Riding Giants’ med gigantiske bølger, og som surfing-stedfortræder for Pierce Brosnan i Die Another Day.

Laird Hamiltons tilgang til surfing: meditativt, filosofisk, udforskende

Hamiltons tilgang til både livet og surfing er meditativ. Han har valgt en mere holistisk tilgang til at bestige bølger end den gængse inden for professionel surfing. Frem for at gå højt op i resultater og priser, er han mere interesseret i at udforske, samt den dybe tilknytning til havet, der opnås gennem erfaringer og åbenbaringer ved at være under vandet.

”Min tilknytning til havet kommer fra en mere kunstnerisk og filosofisk tankegang, end den man normalt ville følge, hvis man prøvede at blive surfer”, siger han.

Denne tilgang udspringer fra hans opvækst på Hawaii, hvor traditionelle holdninger til havet blandt befolkningen virkelig satte sit præg på ham.

“Selve den polynesiske kultur har haft indflydelse på mit liv”, forklarer han. ”Jeg føler mig tæt knyttet til essensen af havet: det udforskende aspekt af det og selve forbindelsen til naturen.”

Beskyt havet: Project Zero-bevægelsen

Laird Hamilton har gennem en stor del af sin karrierer forsøgt at nytænke måder at bruge teknologi på i samspil med vand. Han var medopfinder af tow-in surfing: en surfingform, hvorved surferen ved hjælp af en motordreven enhed trækkes op på bølger, der normalt er for store og vanskelige at bestige ved blot at padle. Han har også spillet en stor rolle inden for foilboarding, hvor han har benyttet såkaldt hydrofoil-teknologi til at drive boardet. Men hersker der en uoverensstemmelse mellem disse to tilgange til vandet: den teknologiske og den naturlige? Det mener Hamilton ikke:

”Begge disse teknikker er bare metoder som benyttes til at styrke forbindelsen til havet og til at blive klogere på at udnytte det.”

At styrke relationen til havet handler, ud fra et miljømæssigt aspekt, også om at være på naturens side. Hamilton er en del af Project Zero-bevægelsen, som søger at skabe sammenhæng og harmoni mellem de forskellige interesser, der ligger i at bevare den dyrebare ressource som vores verdenshave repræsenterer.

Fotograf: Tim McKenna

Hamilton, som er født i 1964, er en af verdens mest kendte surfere, der begiver sig ud i enorme bølger.

Hamilton er også medopfinder af tow-in surfing, der gør det muligt for surfere, at bestige endnu større bølger.